Extra panenský olivový olej aneb jak vybrat kvalitní olej?
Olivový olej pocházející původem z Řecka a vyrobený z vybraných druhů olivovníků nepochybně patří k nejkvalitnějším tukům, které můžete v kuchyni používat. Možná se vám to bude zdát zvláštní, ale v současné době je na trhu relativně hodně nejrůznějších typů olivových olejů, takže je mezi nimi těžké vybrat ten nejlepší. Kvalitní extra panenský olivový olej přitom snadno poznáte podle několika parametrů.
Pozor na uskladnění oleje
Prvním indikátorem, který ukazuje kvalitu daného olivového oleje, je jeho uskladnění. Pravé řecké oleje jsou skladovány, a následně prodávány pouze ve skleněných lahvích, protože tekutina je velmi citlivá na světlo. Objevíte-li v tmavé skleněné lahvi zákal nebo usazeniny, ještě to nemusí znamenat, že je olej zkažený. Extra panenský olivový olej v sobě totiž může mít drobné usazeniny nebo miniaturní částečky, které však nikterak nesnižují jeho kvalitu, chuť a prospěšné vlastnosti.
Jaká je ideální kyselost olivového oleje?
Pokud se podíváte na etiketu kvalitního oleje, pak by kromě všech ostatních podstatných údajů měla obsahovat také informaci o kyselosti. Platí jednoduché pravidlo - čím je kyselost oleje nižší, tím kvalitnější tekutina je. Ty nejlepší extra panenské olivové oleje disponují kyselostí kolem 0,1°. Také se nezapomeňte podívat na podrobnosti o lisování oliv. Kvalitní oleje jsou lisované pouze zastudena. V opačném případě se jedná o olej rafinovaný, který nedisponuje prakticky žádnými zdravotními benefity.
Za jak dlouho extra panenský olivový olej spotřebovat?
Jakmile si domů koupíte láhev kvalitního olivového oleje, měli byste jej co nejdříve spotřebovat. Po otevření skleněné láhve se totiž pomalu začínají vytrácet prospěšné látky, kvůli nimž jste si olej koupili. S konzumací dobrého extra panenského oleje však nebudete mít problém. Je vhodné jej přidat do salátů, marinád nebo dresinků. Vařením totiž opět ztrácí své léčebné účinky.
Extra panenský olivový olej je sice o něco dražší, ale to je vykoupeno jeho zdravotními benefity. Slunečnicový nebo řepkový olej se tomuto oleji nemůže vůbec rovnat.